Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlastní kůň

29. 10. 2008

"Mami, já bych chtěla koně!" - přesně takhle zní věta, kterou vyslovil snad každý, kdo podlehl kouzlu koní. Vlastní kůń-no jo, kdo by si ho nepřál! Ale jste si vědomi, k čemu se zavazujete? Jste si vědomi, kolik takový kůň může stát? Tady vám přináším pár užitečných rad(snad vám pomůžou:):

1. ZÁVAZEK NA HODNĚ DLOUHO ANEB CO JSTE SCHOPNÍ OBĚTOVAT?

 Zaprvé si musíte uvědomit, že koník není motorka ani žádná jiná věc, kterou by jste mohli odložit do sklepa a vytáhnout jí až když se vám bude chtít. Kůň potřebuje denodenní péči, a pohyb minimálně 3krát týdně, jinak strádá. Koně nezajímá, že se vám dneska zrovna do stájí nechce, že nemáte náladu. Za to on přeci nemůže. Jste schopní obětovat svoje pohodlí za koně?

2. FINANCE

Co si budeme povídat. Mít koně je v dnešní době tak trochu luxus, který si nemůže dovolit každý. A proto: Je vaše rodina natolik zabezpečená, že si může doolit pořídit si dalšího člena, koně? Musíte si také uvědomit, že vlastní koník není záležitost na dva roky. Tady je takový příklad, rozpočtu peněz:

a) USTÁJENÍ- při troše štěstí seženete ustájení do 5tisíc, kde budete mít dobré zázemí-jízdárna, kruhovka, velké pastviny, krytá hala(to je cena skoro vždy vyšší). Cena se také liší lokalitou. V okolí Prahy se ustájení pohybuje průměrně okolo 4000,- až 5000,-, v jiné lokalitě od 3000,- až 4500,-KČ za měsíc. Pokud si pořídíte nenáročného koníka(hucul, hafling, ruský pastevecký atd) můžete také využít tkz. pastevního ustájení, kde jsou koníci 24hodin venku a na pastvě mají přístřešek, kam se můžou schovat v případě ošklivého počasí. Toto ustájení je o dost levnější, pohybuje se okolo 1500,- až 3000,-Kč(zase se liší lokalita a co vám tam nabídnou)

b) PÉČE A VŠECHNO CO K TOMU PATŘÍ

Když odřešíte ustájení, bohužel ještě s výpisem financí nekončíme. 

a) KOVÁŘ-Koník potřebuje pravidelnou korekturu kopyt, nebo kování, to znamená zvát si kováře cca každých 6 týdnů, aby se na kopýtka mrknul;) To máme nějakých 300,- za strouhání až do 1000,-Kč za kování+cestovné. Pokud máte ve stáji kováře, je to veliká výhoda.

b) VETERINÁŘ-Musíš počítat se vším a nechat si také nějaké penízky kdyby byl potřeba volat veterinář. Opět to není za levné peníze.

c) VYBAVENÍ-Velkou výhodou je, když se ti podaří sehnat něco staršího, co už někdo používal, tudíž je to za méně peněz. Zase to ale nese riziko, že se věc dřívě zničí a ty si budeš stejně nucen koupit novou.

1.SEDLO-tady se musíš sama sebe zeptat, kterému stylu ježdění se chceš věnovat. Anglie, western a nebo jen tak lítat po lesích? Na to ti postačí obyčejné školní sedlo-cca 5000,-KČ Pokud si zvolíš parkur, sedla se pohybují od 7500,- a nahoru, drezurní sedlo se dá sehnat za cca 9000,- až 10000,- Kč(Jen uvádím příklad, viděla jsem moc hezké skokové sedlo, ale když sem viděla cenu, nějak zošlivělostálo asi 35000,- a to můžou jít ceny ještě výš. Westernová sedla se pak pohybují od 5000,-nahoru.

2. UZDEČKA-je lepší si koupit kvalitní a dát za ní víc, než levnou z indické kůže a za rok kupovat novou. Od 900,-Kč nahoru

3. HELMA- I kdyby si neměla mít jezdecké boty(perka) a nebo kalhoty(rajtky), helmou by si se měla vybavit stoprocentně, neboť tě může zachránit od mnoha ošklivých zranění. opět se vyplatí investovat do kvality. 900,- až 3000,-Kč je standart

4. ČIŠTĚNÍ-kopytní háček, hřbílko, jemný a hrubý kartáč, houbička-to vše už se dá dneska koupit spolu v setu za cca 800,-

5. A OSTATNÍ....-samozřejmě bych mohla pokračovat, je toho spousty a spousty.  Rajtky(i když do lesa nebo jen tak na jízdárnu ti bohatě postačí legíny:)), perka, podsedlová dečka, záleží jen na tobě kolik chceš a můžeš do svého koníka investovat. Potom ho můžeš zahrnout takovým luxusem jako jsou odpocovací deky, chrániče na nohy atd. je toho moc a moc

3. ZKUŠENOSTI- Jsi dost zkušená na to, aby jsi si koupila vlastního koníka? Dokázala by si se o něj postarat, nebo by si aspoň měla někoho, kdo by ti s ním pomáhal? Bohužel znám mnoho případů, kdy díťátko dostalo koníčka od papá jenom proto, že si to přálo, a vlastně neumělo vůbec nic a koně jen kazilo. Pak je nešťastný nejenom majitel ale hlavně kůň. Nebylo by tedy lepší se nejdřív dozvědět co nejvíc v jezdecké škole nebo klubu? A nebo spoléhat na to že ti někdo pomůže?

4. BUDOUCNOST-  A poslední a nejdůležitější bod. Pokud máš ke koni doopravdy kladný vztah, tak nad tím ani přemýšlet nemusíš, ale zkus si to aspoň představit. Půjdeš na školu, příjdou kluci, budeš chtít jet s kamarády na chatu-nebude ti v tom kůň náhodou trochu překážet? Neopadne tvoje prvotní nadšení? Každému se může stát, že ho to najednou přestane bavit, ale pak je tedy před koupí nutné si položit otázku: OPRAVDU JSEM SCHOPNÁ SVÉMU KONI VŠECHNO OBĚTOVAT? Pokud váháš a nebo tvé vztahy ještě nejsou tak silné, s koupí radši počkej. Třeba zijstíš, že ti to vlastně v jezdeckém klubu vyhovuje, a že svého koně vlastně nepotřebuješ. A nebo naopak zijstíš, že ta touha je tak silná, že koně potřebuješ

Z toho plyne závěr: Odpověděla jsi na všechny otázky kladně? Toužíš stále po koni i po přečtení článku víc, než po čemkoliv na světě? V tom případě ti přeji šťastnou ruku při výběru koníka!

 

 

 

 

 

BlueBoard.cz
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář